Jak wygląda kurs cukierniczy?
Jak wygląda kurs cukierniczy?
Każdy cukiernik, który chciałby oferować klientom najwyższej jakości wyroby, musi posiadać dużą wiedzę, a także dobry smak. O ile talent czy smak są wrodzone, o tyle wiedzę lub umiejętności można nabyć na szkoleniu. Jak wygląda kurs cukierniczy? Kto może wziąć w nim udział?
Komu dedykowane są kursy z zakresu cukiernictwa?
Szkolenia cukiernicze odbywają zarówno osoby początkujące, jak i te, które mają już doświadczenie w zawodzie. Kursy dla jednej i dla drugiej grupy wyglądają jednak zupełnie inaczej. Wszystko dlatego, że uczestnicy muszą zdobyć zupełnie inną wiedzę i nabyć zupełnie inne umiejętności. Instruktaż cukierniczy dla osób początkujących zazwyczaj rozpoczyna się od nauki teorii. Przyjmuje się, że uczestnik w grupie podstawowej nigdy wcześniej nie miał kontaktu z tą branżą, a więc nie posiada żadnej specjalistycznej wiedzy. Początkujący w zawodzie najczęściej uczą się techniki wyrabiania ciast, przyrządzania kremów czy dekorowania wypieków. Teoria musi być tutaj poparta oczywiście praktyką, a więc wszyscy uczestnicy nie tylko przyglądają się temu, co robi osoba prowadząca, ale również próbują piec i dekorować we własnym zakresie. W tym zawodzie trzeba mieć bowiem wiedzę teoretyczną, lecz bez praktycznych umiejętności jest ona niewiele warta.
Tymczasem szkolenia cukiernicze dla osób, które mają już pewne doświadczenie w branży, mają zazwyczaj charakter zaawansowany. Cukiernicy mogą na przykład uczyć się, jak przygotować bezę, artystycznie ozdobić tort lub jakie ciasta przygotować na bankiet czy inną ważną uroczystość. Na szkoleniach dla osób na wyższym poziomie nie tłumaczy się podstawowych pojęć, używając tym samym fachowego słownictwa. Uczestnikami są często przedsiębiorcy, którzy prowadzą własny biznes. Niemniej jednak biorą w nich udział również amatorzy, dla których wypieki są po prostu pasją. Każdy, kto przyswoi sobie wymagane podstawy, może brać udział w kursach dla nieco bardziej doświadczonych.
Szkolenia cukiernicze trwają zazwyczaj jeden dzień, czasami jednak mogą być dłuższe. Każdego dnia kursanci uczą się przez około 8-9 godzin, oczywiście z przerwami. Kursy odbywają się w różne dni tygodnia, dlatego z powodzeniem można wysłać na nie na przykład pracowników piekarni, którzy zwykle nie są chętni do uczestniczenia w zajęciach w weekend.
Gdzie odbyć kurs cukierniczy?
Cukiernikiem można zostać na dwa sposoby – albo skończyć szkołę i zdobyć odpowiedni tytuł, albo wziąć udział w szkoleniach – najpierw podstawowych, a później specjalistycznych. Bardzo ważne jest miejsce, w którym odbywa się nauczanie. Powinna być to szkoła cukiernicza, która zatrudnia najlepszych w swojej dziedzinie specjalistów. Samo szkolenie musi być prowadzone właśnie przez osoby, które mają duże doświadczenie w zawodzie, potrafią przekazać wiedzę kursantom, a także pasjonują się szeroko pojętymi słodkościami. Dobry instruktor musi przede wszystkim zarażać innych swoją dobrą energią oraz motywować do dalszej pracy i zdobywania wiedzy. Warto wybierać kursy, które są dopasowane do własnych potrzeb. Najczęściej wybierane są zajęcia z zakresu wypieków, które przygotowuje się na co dzień lub takie, które warte są wprowadzenia do stałej oferty danego lokalu gastronomicznego, ponieważ są powszechnie lubiane.
W Internecie można znaleźć wiele ciekawych propozycji, a szczególnie warto zapoznać się ze stroną internetową wapas.pl. Znajdziesz tam kalendarz szkoleń wraz z oznaczeniem terminu, w którym się odbywają oraz ceną. Każdy jest dokładnie opisany, dzięki czemu wiesz, jaką wiedzę oraz jakie umiejętności dzięki niemu zdobędziesz. Zajęcia dedykowane są zarówno osobom początkującym, jak i tym, które od lat pracują w zawodzie cukiernika i chcą szlifować swoje umiejętności. Pamiętaj, że warsztaty powinny mieć przede wszystkim wymiar praktyczny. W szkole cukierniczej zbędziesz potrzebną wiedzę, która pozwoli przygotowywać najwyższej jakości wypieki różnego rodzaju, a także smaczne i zdrowe desery.